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Ref. No. 14-0230
Dear Ms. Kinsley:

This responds to your November 18, 2014 letter requesting clarification of the Hazardous
Materials Regulations (HMR; 49 CEFR Parts 171-180) applicable to the securement of
Intermediate Bulk Containers (IBCs). Your questions are paraphrased and answered as
follows:

Q1. Inregard to-§ 177.834(a), how does PHMSA define “relative motion between
packages™?

Al. PHMSA does not define “relative motion between packages.” Under the HMR,
§ 177.834(a) requires any hazardous material (hazmat) package that is not
permanently attached to a motor vehicle to be secured against shifting, including
relative motion between packages, within the vehicle on which it is being transported
under conditions normally incident to transportation. Conditions normally incident to
transportation include vehicle starting, stopping, cornering, accident avoidance, and
varied road conditions. Thus, the securement of hazmat packages requires that such
packages do not shift when experiencing these conditions. It is the opinion of this
-Office that “shifting” would involve a change in the place or position of the package
from the original place or position that it occupied when it was loaded onto the motor

- vehicle. :

Section 393.100(c) of the Federal Motor Carrier Safety Regulations (FMCSR) is the
general securement requirement for all types of cargo. It is a safety performance
standard intended to prohibit shifting of cargo that would compromise the vehicle’s:
stability or maneuverability, The requirements in the HMR § 177.834(a) represent a-
higher standard of safety for packages containing hazardous materials, where securing
the packages against motion is necessary to prevent damage to the packages
themselves, ensure their integrity, and prevent a release of the contained material.



Q2. Does “relative motion between packages” mean “zero motion™?

A2.  No. Interms of preventing motion of the package(s) during transportation,
securement against shifting and relative motion between packages in accordance with
§ 177.834(a) requires that the package(s) be secured against shifting (see A1 above) as
well as secured against relative motion to the greatest extent practicable.

I hope this answers your inquiry. If you need additional assistancé,-.p'leéise contact this Office
 at 202-366-8553. |

Sincerely;

irk Der Kinderef o
Acting Chief, Standards Development Branch
Standards and Rulemaking Division



