U.S. Department of Labor Occupational Safety and Health Administration
Washington, D.C. 20210

Reply to the attention of:

DEC 5 2016

Robyn Brooks DEP/CPSEI/JRL
Director - Health, Environment, Safety and Security

The Chlorine Institute

1300 Wilson Blvd., Suite 525

Arlington, VA 22209

Dear Ms. Brooks,

Thank you for your November 16, 2015, letter to the Occupational Safety and Health
Administration (OSHA), in which you request clarification regarding OSHA’s coverage of
aqueous hydrochloric avid sokutions under the PSM standard (29 CFR 1910.119). We apologize
for the delay in our response. ' '

Your concern was in the context of OSHA’s June 8, 2015, memorandum to regional
administrators and state designees on covered concentrations of appendix A chemicals in the
process safety management (PSM) standard. This letter constitutes OSHA's interpretation only of
the specific concerns discussed and may not be applicable to any question not delineated within
your original correspondence.

As part of a legal settlement, the June 8, 2015, memorandum was withdrawn and replaced with
a revised memorandum dated July 21, 2016. The revised memorandum can be accessed at:
https://www.osha.gov/pls/oshaweb/owadisp.show document?p table=INTERPRETATIONS&

p_id=30848.

The July 21, 2016, memorandum states, in relevant part:
OSHA notes that where an entry in Appendix A is listed as “anhydrous,” it does not cover
aqueous solutions or aqueous mixtures. Anhydrous means “containing no water” or “without
water.” Thus, by definition, Appendix A to PSM does not cover aqueous solutions or aqueous
mixtures of chemicals specifically listed as “anhydrous.” In addition, although not specifically
designated as “anhydrdus," OSHA has interpreted Appendix A to mean that the PSM standard
does not cover Hydrogen Chloride (CAS 7647-01-0) and/or. Hydrogen Fluoride (CAS 7564-29-2) in

aqueous, solutions or agueous mixtures. Therefore, the following entries in Appendix A are not
covered when in aqueous solutions or aqueous mixtures: '

(1) Ammonia, Anhydrous (CAS 7664-41-7);

(2) Dimethylamine, Anhydrous (CAS 124-40-3);

(3) Hydrogen Cyanide, Anhydrous (CAS 74-90-8);

(4) Methylamine, Anhydrous (CAS 74-89-5);

(5) Hydrochloric Acid, Anhydrous/ Hydrogen Chloride (CAS 7647-01-0); and
" (6) Hydrofluoric Acid, Anhydrous/ Hydrogen Fluoride (CAS 7664-39-3).

In such cases, the listing in Appendix A covers only the anhydrous forni of the chemical..



Thus, per the July 21, 2016, memorandum, aqueous solutions of HC are not covered under the
PSM standard, regardless of quantity. However, solutions of HCl in materials other than water,
e.g., hydrocarbons, are subject to PSM if present in greater than threshold quantity.

Thank you for your interest in occupational safety and health. We hope you find this information
helpful. OSHA requirements are set by statute, standards, and regulations. Our interpretation
letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they
cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of
the requirements discussed. Note that our enforcement guidance may be aftected by changes to

'OSHA rules. Also, from time to time we update our guidance in response to new information. To

keep apprised of such developments, you can consult OSHA's website at hitp://www.osha.gov. If
you have any further questions, please feel free to contact the Office of Chemical Process Safety
and Enforcement Initiatives at (202) 693-2341,

Sincerely, '

Thomas Galassi, Director
Directorate of Enforcement Programs




