
 

 

 

CITY OF SAN DIEGO 

RESIDENTIAL TENANT PROTECTIONS ORDINANCE: 

FREQUENTLY ASKED QUESTIONS 

DISCLAIMER: THIS FREQUENTLY ASKED QUESTIONS (FAQ) HAS BEEN PREPARED TO ASSIST TENANTS AND 

LANDLORDS IN UNDERSTANDING THE RIGHTS AND OBLIGATIONS OF PARTIES AS A RESULT OF THE 

PASSAGE OF ORDINANCE O-21647. IT IS IMPORTANT TO NOTE THAT IF ANYTHING STATED IN THIS FAQ 

MAY APPEAR TO VARY OR CHANGE THE ACTUAL LANGUAGE OF ORDINANCE O-21647, THAT IS NOT 

LEGALLY PERMISSIBLE AND THE ACTUAL LANGUAGE OF THE ORDINANCE SHALL PREVAIL IN ALL CASES. 

 

1. Can the Tenant Protection Guide be provided electronically? 
The City of San Diego Residential Tenant Protections Ordinance O-21647 (ordinance) provides 
that the notice required under section 98.0705(a) must be in writing and the copy of Tenant 
Protection Guide under section 98.0705(b) must be included with the notice. The Tenant 
Protection Guide must be provided to the tenant in the same written format as the notice 
required under section 98.0705(a).  
 

2. I am a single-family home rental provider exempt under section 98.0703(l).  When must the 
notice required by section 98.0703(I)(2) be included in a lease? 
Leases beginning or renewed on or after January 1, 2024, must include the required notice in 
the lease in order to claim the exemption under section 98.0703(l).  For a tenancy existing 
before January 1, 2024, the notice required under section 98.0703(l) should be provided at or 
before the time of the legally required notice of termination of tenancy. 
 

3. For purposes of section 98.0704(b)(4), abatement of hazardous material may not always 
require a permit from a government agency.  Is abatement of hazardous material considered 
an allowable use for a substantial remodel? 
If applicable federal, state, or local laws or regulations do not require permits to abate the 
hazardous materials in the residential rental property, the landlord may issue a termination 
notice that complies with the remaining requirements in section 98.0704(b)(4)(C) – namely the 
certification under penalty of perjury stating the reason for termination, the type and scope of 
the work to be performed, why the work cannot be accomplished in a safe manner with the 
tenant in place, and why the work requires the tenant must vacate for at least 30 days. 

 


