Unregulated Contaminant Monitoring Notice
Question #1: If a water system monitors for unregulated contaminants but does not detect anything do they still have to provide a public notification to notify of the availability of the results?

 
Answer: Yes
From the PN rule in 40 CFR 141.207

   “Special Notice of Unregulated Contaminant Monitoring Results Availability.  The owner or operator of a community or nontransient noncommunity water system that is required to monitor under 40 C.F.R. 141.40 (October 29, 2002) shall notify the persons served by the system of the availability of the results of the sampling no later than twelve (12) months after the monitoring results are known.”  

Therefore, it is a Tier 3 PN requirement.  Regardless of the results (detect or non-detect) the water system has to make the results available to the public (such as in a binder in the main office or posted on a bulletin board and may use the CCR, or water bill, or public notice to inform of where the results are located).

Community systems must use one of the following:

· Hand or direct delivery

· Mail, as a separate notice or included with the bill




In addition, systems must use another method reasonably calculated to reach others if they would not be reached by the first method.  Such methods could include newspapers, e-mail, or delivery to community organizations. (If the CCR is used as the PN document, it must be mailed or direct delivered. Also, if the CCR is used as the PN document then the distribution methods and timing requirements for public notification must be met and both a CCR certification and a PN certification are required.)
Notification Language:

Availability of Monitoring Data for Unregulated Contaminants for [System]

Our water system has sampled for a series of unregulated contaminants.  Unregulated contaminants are those that don’t yet have a drinking water standard set by USEPA.  The purpose of monitoring for these contaminants is to help EPA decide whether the contaminants should have a standard.  As our customers, you have a right to know that this data is available.  If you are interested in examining the results, please contact [name of contact] at [phone number] or [mailing address].

Question #2: If unregulated contaminants were not detected does the CCR have to include any language concerning UCMR's?

Answer:  No but the CCR could be used to notify of where results can be found. 

40 CFR 141.153 CCR/Content of the reports in section (d)(7)reads “For detected unregulated contaminants for which monitoring is required (except Cryptosporidium), the table(s) must contain the average and range at which the contaminant was detected. The report may include a brief explanation of the reasons for monitoring for unregulated contaminants.”   

So any detected UCMR contaminants must be listed in a table in the CCR. If none were detected then do not include information in the CCR table. A message can be include outside the table to explain the reasons for monitoring and to inform of where the results can be found.
